Nieuws


Donkere wolken

Donkere wolken trekken zich samen boven Wijk bij Duurstede.

Het onderzoek naar de juiste ligging van het vermaarde Dorestate is een kwestie van een lange adem.

Nieuwe aanwijzingen of bewijzen duiken niet vaak op, maar nu hebben we toch weer een heel concrete aanwijzing dat Wijk bij Duurstede niet de plaats is waar het beroemde Dorestat gezocht moet worden.

Wordt vervolgd

Klik hier voor het hele verhaal

Created by Gerard on 2022-05-01 00:00:00 Edit


Castellum Flevum Revisited

Romeinen in Castellum Zoals 2 jaar geleden reeds op deze blog gemeld is Makkum mogelijk een romeinse havenplaats geweest en zou er zelfs het beroemde Castellum Flevum gelegen kunnen hebben. De officiele wetenschap gaat er echter vanuit dat het Castellum Flevum bij Velsen ligt en dat de geschiedenis van Makkum pas rond het jaar 1000 begint. In 2015 zijn er echter twee onderzoeken uit onverdachte hoek verschenen welke zeer sterke ondersteuning bieden voor het idee dat we het castellum Flevum echt in Makkum moeten gaan zoeken!

Klik hier voor het hele verhaal

Created by Gerard on 2016-02-23 22:13:36 Edit


Mr.Smith

De combinatie van DNA en Stamboomonderzoek heeft weer een mooi succesje behaald!

Mr. Smith Is deze verre achterneef ook een Altena?

Een warm welkom voor Mr. Smith in onze familie!




Klik hier voor het hele verhaal

Created by Gerard on 2016-02-01 17:20:26 Edit


Naam Altena = parlement van de koning?

Is dan nu de betekenis van de naam Altena gevonden?

Veel mensen hebben zich al afgevraagd waar de naam Altena vandaan komt. Ze hebben veel verschillende verklaringen bedacht en toch is geen enkele daarvan tot nog toe echt overtuigend geweest. Zo zijn er onder andere:

- Al-te-na : te dichtbij
- Alte-na : nageslacht/clan/volgers/groep van Alt(e)
- Al-ten-a : hoogte aan het water
- Holtena : (hout-) bos aan het water
- Haltena : halte aan het water
- Altenau : moerassig land bij de rivier
- Alten-a : Bovenloop van de A

Bezwaren zijn er echter te over, de naam komt in België, Nederland en Duitsland voor, maar is daar nooit in de eigen taal vertaald, dus lijkt het van één oorsprong te komen en van daaruit verspreid. Als het de afstammelingen van Alte waren, waarom komt de naam dan zo vaak voor en weten we niet wie Alt(e) was?

Wat weten we ondertussen wel? We zien de naam veel aan oude waterwegen voorkomen, op strategische plaatsen. Het was een naam met enige aanzien: graaf von Altena, Heer van Altena, land van Altena. Mogelijk een verband met de graven van Friesland en Holland. Oorsprong lijkt in Friesland te liggen.

Kijken we naar de oorsprong van friese namen dan zien we dat er vaak een germaanse/Saksische oorsprong is die eindigt op -Ing en infriesland evolueert van -ing via -inga naar -ena (-ema) . Dan zou Altena zijn oorsprong vinden in Alting. En waar vinden we dat? Op IJsland! Daar is de Alting het parlement van de koning, zoals onze eerste en tweede kamer. 

We kunnen de plek die Altena heet dus zien als de plaats waar de volkvergadering (ting) op het hoogste nivo (Al) met de koning plaats vond.

Het is dan ook niet vreemd dat al die Altena-plaatsen aan rivieren en doorgaande waterwegen lagen. De koning kwam op zijn schip langs en besprak de bestuurlijke zaken met zijn onderdanen.

Mogelijk lagen alle Altena-plaatsen binnen het toenmalige friesland en kunnen we ook zo bepaken hoe ver dit land zich uitstrekte...

Klik hier voor het hele verhaal

Created by Gerard on 2015-11-30 22:45:51 Edit


Van Yamnaya's in de Altai bergen tot Altena's op de frieze terpen

De laatste nieuwtjes over ons DNA.

Klik hier voor het hele verhaal

Created by Gerard on 2015-10-16 17:19:26 Edit


Was Makkum het Romeinse Castellum Flevum?

Zoals hier al eerder is geschreven is het goed mogelijk dat het Romeinse Castellum Flevum in het huidige Makkum heeft gelegen.

De naam Statum wijst namelijk ook op een romeinse haven/rustplaats!

Klik hier voor het hele verhaal

Created by Gerard on 2013-12-09 21:13:10 Edit


Ivanhoe en het Frysk Kluster

IvanhoeIs Ivanhoe uit friesland afkomstig?

We hebben weer wat nieuwe info over het DNA-onderzoek van de Altena's uit Makkum.

Hiervoor gaan we weer de noordzee over en komen terecht in de wereld van Ivanhoe, de held uit onze jeugdtijd.

In english: here

Een uitgebreide technische analyse van de Ivanhoe-groep inclusief Frysk kluster: hier. Bron: http://www.mymcgee.com/tools/yutility.html?mode=ftdna_mode#FTDNARates

Klik hier voor het hele verhaal

Created by Gerard on 2012-06-13 23:29:31 Edit


DNA-onderzoek

Komen de friesche Altena's uit Schotland?

Uit recent DNA-onderzoek blijkt dat de friesche Altena's van de katholieke tak (afstammend van Bauke Sybrants) gemeenschappelijke voorouders hebben met de McCormick familie uit Schotland.

Komen de Altena's uit Friesland of uit Schotland en zijn ze dan misschien zelfs familie van legendarische Schotse koningen als St. David en Jack Bruce?

Klik hier voor het hele verhaal

Created by Gerard on 2011-04-19 06:43:28 Edit


Nieuwe site

Dit is weer eens een nieuwe versie van de Altejeda-site.
We hebben een nieuw fotoalbum, nieuwe stamboompagina's en een echte Blog.
Hierdoor wordt het makkelijker om de site te onderhouden en daardoor zal er vaker nieuwe content te zien en te lezen zijn.
Laat eens weten of het bevalt!
En of er iets ontbreekt of niet werkt!


Created by Gerard on 2011-02-01 16:30:14 Edit


Oud nieuws

Nieuwe familiegegevens !!!

Er zijn weer gegevens toegevoegd aan de stamboom Zo zijn de families Flapper, de Graaf, de Jong, Wiegman en Kamphuis verder uitgebreid. Ook de amerikaanse tak is sterk aangegroeid! Afstammelingen van Bonne Klazes Altena zijn naar Iowa in de USA geemigreerd en hebben daar voor veel nageslacht gezorgd. Verder is de Altena-tak in Utrecht verder uitgewerkt. En niet te vergeten de vakantiefoto's staan er weer bij! En er zijn nieuwe aanwijzingen/"bewijzen" dat Makkum vroeger Dorestad heette.

Gerard Altena 29/3/2009

 

Gelukkig Nieuwjaar !!!

Van Daysi, Daritza, Dylan, Gwen en Gerard. Wij wensen u het allerbeste voor het komende jaar en we hopen dat we u nog heel wat leesplezier kunnen verschaffen! Ook zijn er weer wat aanpassingen gedaan en komen er binnenkort weer meer. Zo is het menu verbeterd en de pagina's zijn weer makkelijker te vinden en te bookmarken, ook de back-button werkt weer normaal. Veel plezier en hou deze site in de gaten...

Gerard Altena 1/1/2009

 

Nieuwe versie Altejeda website

Eindelijk is het zover, de website is verbeterd en heeft een aantal nieuwe items. Zo kunt u een vernieuwde namenindex vinden, en een index met alle stamvaders. Het menu is verbeterd, en alle links werken weer. Als u problemen of opmerkingen heeft, laat het me dan weten!

Gerard Altena 29/09/2008

 

Historie Makkum

Omdat de koningin ter gelegenheid van haar verjaardag een bezoek aan Makkum brengt is het een goede gelegenheid om eens verder in te gaan op de geschiedenis van Makkum. Lees verder op "Altena" -> "Geschiedenis Makkum"

Gerard Altena 18/04/2008

Nieuwe indexpagina's voor de stamboom

Op de stamboompagina zijn nu alle letters van het alfabet toegevoegd. Hiermee kan u op achternamen zoeken welke beginnen met de betreffende letter. Binnen de pagina zijn de namen gesorteerd op achternaam, voornamen. Het is mogelijk op de namen te klikken om zo naar de betreffende persoon te gaan. Lees verder op "Altena" -> "Stamboom Altena"

Gerard Altena 20/11/2007

Oorsprong Altena ontdekt

Na veel research is het dan zover. Het verhaal van de oorsprong van Altena is geschreven. Er zijn veel opmerkelijke feiten uit het verleden verzameld, welke tezamen een beeld geven van het oude Friesland. We vinden daar de juiste plaats voor Dorestad, en ook de waarschijnlijke woonplaats van de graven Gerulf en Gardulf, afstammelingen van de friese koning Radboud en de eerste gebruikers van de naam Altena. Lees verder op "Altena" -> "Historie Altena" -> "Oorsprong Altena"

Gerard Altena 1/10/2007

Gwen is gedoopt!

Op zondag 24 juni 2007 is Gwen gedoopt in de RK St. Martinuskerk in Makkum. Een fotoverslag van deze dag is te vinden in de fotogallerij. Het was een heugelijke dag, Gwen is nu ook deel van een grotere gemeenschap en ze heeft van deze dag genoten! Ook opa en oma en de rest van de familie hadden het naar hun zin. Kijk maar gauw!

Gerard Altena 1/9/2007

De site is onder handen genomen!



Het werd wel eens tijd, de pagina's waren al wat verouderd en het nieuws bleef uit. Op Altejeda.com draaide Joomla (Mambo) en dit werd regelmatig gehacked. Daarom heb ik maar besloten om zelf weer wat leuks te knutselen. Met de nieuwste technieken is deze site nu weer in de lucht. Eerst de pagina's over de historie van Altena. Dan weer verder met de stamboom en natuurlijk de plaatjes van de kinderen. Op home.tiscali.nl/~ghaltena vindt u vooral de Altena-onderwerpen, op www.altejeda.com vinden we de prive zaken en op www.altenacc.com komen de zakelijke onderwerpen. Veel plezier en kom regelmatig langs voor updates!


Gerard Altena 1/6/2007


Created by Gerard on 2010-12-26 16:36:35 Edit


AddPosts