Er komen weer nieuwe scheurtjes in het beeld dat we Dorestate in Wijk bij Duurstede moeten zoeken.
Nieuwe aanwijzingen of bewijzen duiken niet vaak op, maar nu hebben we toch weer een heel concrete aanwijzing dat Wijk bij Duurstede niet de plaats is waar het beroemde Dorestate gezocht moet worden.Onlangs kwam een onderzoek beschikbaar van van Dinter, Cohen, Hoek, Stouthamer, Jansma en Middelkoop genaamd 'Late Holocene lowland fluvial archives and geoarchaelogy: Utrecht's case study of Rhine river abandonment under Roman and Medieval settlement.
Daarin komt de vlucht van de utrechtse bisschop Hunger naar Deventer in AD 856 aan de orde. Algemeen wordt aangenomen dat hij vanwege de vikingaanvallen op Utrecht naar veiliger gebieden vertrok. Echter zijn er weinig tot geen vermeldingen van aanvallen op Utrecht en er zijn ook geen brandlagen gevonden in Utrecht. Daarnaast is het vreemd dat de bisschop relatief dichtbij bleef. Als de vikingen hem in Utrecht konden bereiken, dan zeker ook op zijn nieuwe vluchtadres in Deventer!
Wat nu uit het bovengenoemde onderzoek blijkt is dat de bisschop niet voor de vikingen vluchtte, maar voor immense overstromingen in het Utrechtse land. Deze overstromingen begonnen al rond AD 800 door het wassende water in de (kromme) Rijn. Rond AD 925 kwam de bisschop weer terug in Utrecht en toen zal het al weer een tijdje bewoonbaar zijn geweest.
Als het stroomgebied van de Rijn ondergelopen was hoe zal het dan in Dorestad geweest zijn? Voor Wijk bij Duurstede is dat duidelijk. Als we met google naar de hoogtekaart van Utrecht kijken zien we dat die stad op een hoogte van 5 tot 10 meter boven NAP ligt. Wijk bij Duurstede ligt op 5 a 6 meter boven NAP. Duidelijk dus! Wijk bij Duurstede lag ook onder water..
Nou klopt dat ook wel met de archeologische bevindingen. Vanaf halverwege de negende eeuw zijn er weinig vondsten meer in Wijk bij Duurstede gedaan. Dat werd verklaard door te zeggen dat Dorestad toen vrijwel op was houden te bestaan door al die vikingaanvallen. Maar dan zou je daar toch wel brandsporen van moeten vinden en die zijn daar niet gedaan.
In 863 vindt volgens de annalen de laatste aanval op Dorestad plaats.Maar hoe kan dat als Dorestad onder water stond?
Conclusie: Dorestad lag niet in/bij Wijk bij Duurstede!
Waar dan wel?
- Hoofdstad van Friesland
- Zeehaven aan de monding van de Rijn
- etc.
Created: 2022-05-01 22:07:49