Ivanhoe

Ivanhoe, wie kent hem nog?

Ivanhoe

De witte ridder die in onze/mijn jeugd op tv het hoogtepunt van de week vormde.

Ik kan me nog herinneren dat ik op de kleuterschool zat en droomde van een kasteel op het veldje naast de kleuterschool, waar Ivanhoe woonde.

De ridder die het in een toernooi opnam tegen de normandische ridders van koning Jan zonder Land, om de hand van de mooie Rowena. Daarbij geholpen door de Zwarte Ridder, welke later koning Richard bleek te zijn. Zij kwamen terug van de kruistocht en troffen veel misstanden aan. Met de hulp van Robin Hood en Isaac de jood en zijn mooie dochter Rebecca kwam alles weer op zijn pootjes terecht.

Waarom dit verhaal op deze site?

Na weer eens wat verder getest te zijn op mijn DNA blijkt dat ik en mijn voorouders dus ook, maar ook broer, vader, neven, ooms etc. een heel speciale DNA-versie te hebben en wel Z-159. Om precies te zijn we zitten in de tak: R-U106/Z381/Z301/L48/L47/Z159  en als haplogroep: R1b1a2a1a1a4a.

Even googlen op Z159 en dan komen we zomaar bij Ivanhoe terecht!

Blijkbaar komt in deze haplogroep naast een aantal schotten ook een groep Sefardische joden voor en lijkt de oorsprong in onze friesche/saksische contreien te liggen. Ivanhoe was een Schot van Saksische oorsprong en had een goede band met Rebecca dochter van de sefardische jood Isaac.

Met een beetje fantasie kunnen we dus het Ivanhoe-label op deze groep plakken. Nu was Ivanhoe slechts een romantisch verzinsel en houdt het verhaal hier op, zij het niet dat de historische achtergrond van Ivanhoe wel wat zou kunnen lijken op de migratie van onze voorouders naar Schotland.

Wat hiermee wel erg duidelijk wordt is dat onze wortels stevig in friesland liggen. Haplogroep R1b1a2a1a1a4a en zijn verwanten komen vooral in friesland en ook in Groot Britannië en de VS voor. Er is nu ook een speciaal kluster aangemaakt welke het frysk kluster is genoemd. Dit is terug te vinden op het benelux-project by ftdna.com : http://www.familytreedna.com/public/benelux/.

Dankzij het deskundig advies van de beheerder van dit project heb ik een aantal tests kunnen overslaan en direct Z159 gaan testen, met het verwachte positieve resultaat. Het is nu nog even wachten op meer 'familieleden' in het fryske kluster. Daarom bij deze weer de aansporing aan een ieder om de eenvoudige pijnloze test te doen en zo te kunnen zien waar je in de DNA-stamboom uithangt!

 

Zoals hier te zien is lijkt het erop dat het Ivanhoe-kluster een onderdeel is van het Frysk kluster.

Dan zien we dat op zijn vroegst halverwege het eerste millenium één of meerdere familieleden vanuit Friesland naar Schotland vertrekken. Na circa  het jaar duizend vertekt dan de Post-tak naar Engeland welke rond 1600 naar de verenigde staten vertrekt. Vanuit Schotland dan wel friesland vertrekt een deel van onze familie naar Polen en/of de Baltische landen. Daar zijn vele nazaten terug te vinden welke zich ook weer zuidwaarts verplaatsen en zelfs onder hen vinden we een aantal familieleden welke waarschijnlijk via een huwelijk tot het Joodse geloof bekeerd zijn en daarmee tot de romantische Ivanhoe-benaming hebben geleid.


Created: 2012-12-04 20:50:39